EĞİTİM İÇERİĞİ
Programın tamamı asenkron eğitim videoları ve ders notları olarak hazırlanmış olup , Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi akademisyenlerince oluşturulmuştur.
Eğitim Programı Akademik Kadromuzca ihtiyaçlar göz önüne alınarak ve ihtiyaç analizi doğrultusunda oluşturularak içerik çalışması yapılmıştır.
Katılımcılara uygulama üniversitesi tecrübesini aktaran içeriklere sahiptir.
11 EYLÜL 2020 CUMA ORTAOKUL VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARI ÖZEL BARINMA HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ GÖRE OKUL SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ ZORUNLU HALE GELMİŞTİR.
ORTAOKUL VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARI ÖZEL BARINMA HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYINIZ
Programın Amacı :
11 EYLÜL 2020 CUMA ORTAOKUL VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARI ÖZEL BARINMA HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ’NE GÖRE OKUL SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ ZORUNLU HALE elen Okul Sağlığı hemşireliği için, Görevlendirilecek olan personelin niteliğinin arttırılması temel hedeftir. Okul Sağlığı Hemşireliği programı ile eğitime katılan kişiler, okul sağlığı amacı ve hedefleri doğrultusunda görev alacağı okullarda; 0-17 yaş çocuklar ile ilgili tutumları kazanmaları, eğitimcilik becerilerini etkin ve etkili şekilde kullanarak tüm ilgili eğitim süreçlerini yürütebilir hale gelmesini sağlamaktır. 0-17 yaş çocuklarının fiziki ve sosyal gelişiminin yanı sıra psiko-motor, zihinsel, cinsel gelişmelerinin istenilen düzeyde gelişmesi için kursiyerlere gerekli bilgi ve beceriyi kazandırarak ilgili takipleri gerçekleştirmesine katkıda bulunur. Ebeveynlerine 0-17 yaş konusunda rehberlik yapabilecek düzeyde bilgi ve beceriye sahip olarak gerekli konularda bilgi, öneri ve destekte bulunabilmelerine yardımcı olacaktır.
Okul Hemşiresi Sorumlulukları :
1) Görev yaptığı okulda okul sağlığı hizmetleri ile ilgili sorunları, gereksinimleri saptar ve okul idaresine bildirir.
2) Sağlık risklerinin erken tanılanması ve uygun girişimlerin planlanması, gereken önlemlerin alınması konusunda okul idaresiyle koordinasyonu sağlar.
3) Sağlık biriminin malzeme ihtiyaç listesini tespit eder ve okul idaresine bildirir.
4) Okula her yeni katılan öğrencinin sağlık durumunun değerlendirilmesinde ve öğrencilerin düzenli olarak periyodik fiziki muayenelerinde görev alır ve sağlık durumunu kaydeder.
5) Hastalanan veya acil müdahale gereken öğrenci ve okul çalışanının, hekim istemi doğrultusunda tedavi ve bakıma yönelik hemşirelik hizmetlerini planlar, uygular, değerlendirir ve hemşire gözlem formuna kayıt eder.
6) Okul sağlık ekibiyle birlikte okulda düzenli olarak gerçekleştirilen bağışıklama ve sağlık taramalarında görev alır.
7) Okulda çevre sağlığını ilgilendiren durumları (okul çevresi, oyun alanı, su sağlanması, çöplerin yok edilmesi, tuvaletler, ısıtma ve havalandırma, aydınlatma, kazalara neden olabilecek durumlar, sınıfların büyüklüğü vb.) kontrol eder, değerlendirir ve okul idaresini bu konuda bilgilendirir.
8) Okulda öğrencilere doğru sağlık bilgilerinin aktarılması ve sağlık konusunda olumlu davranışların kazandırılması amacıyla Sağlık Eğitimi (temizliğin önemi, kazalar ve hastalıklardan korunma, ilkyardım, sigara ve alkolün zararları ve cinsel eğitim vs.) faaliyetleri planlar ve yürütür.
9) Okulda yapılan ruh sağlığı çalışmaları (madde bağımlılığı, yeme bozukluğu, dikkat bozukluğu, depresyon, anksiyete, antisosyal davranışlar vs.) sonucunda sorun saptanan öğrenci, öğretmen ve ailesi arasında işbirliğini sağlar ve ilgili durumda sağlık danışmanlığını yürütür.
10) Okul kantininde görev alan personelin kişisel hijyen, kantin hijyeni ve gıda güvenliği gibi konularda sağlık eğitimlerini planlar, yürütür ve denetler.
11) Okul temizliğini yürüten personele tuvalet temizliği, sınıf temizliği gibi konularda sağlık eğitimi yapar ve onları denetler.
12) Okul mutfağında görev alan personele kişisel hijyen, mutfak hijyeni ve besinlerin satın alınmaları, saklanmaları, işleme, işlendikten sonra saklama konularında sağlık eğitimlerini planlar, yürütür ve denetler.
13) Düzenli periyodik olarak okulun sağlık raporunu oluşturur ve okul idaresine bildirir.
14) Öğrencilerin fiziksel ve psikolojik potansiyellerini fark edip ortaya koymalarını sağlamak, özgüvenlerini geliştirmek amacı ile okulda görev alan öğretmenler, öğrenci ve aile arasında koordinasyonu sağlar.
15) Kronik hastalığı ve alerjileri olan öğrenciler için öğrencinin kendisi, aile ve öğretmenine sağlık danışmanlığı yapar. Bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde öğrenciler, aileleri ve öğretmenleri arasında koordinasyonu sağlar ve sağlık danışmanlığını yürütür.
16) Kazalardan korunma ve güvenlik önlemlerinin geliştirilmesinde, öğrenci, aile, okul yönetimi ve eğitimcilerle işbirliği içerisinde çalışır.
Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan Hemşirelik Hizmetleri Yönetmelik Taslağı’na göre hemşirelik 32 branşa ayrıldı. Bu branşlar arasında “okul hemşiresi” de yer alıyor. Okul hemşireleri hastane yerine okullarda görev yapacak.
Öğrencilerin ve okul personelinin sağlık hizmetlerinden sorumlu olan okul hemşireleri, Sağlık risklerinin erken tanılanması ve uygun girişimlerin planlanması, gereken önlemlerin alınması ve sağlık birimi malzeme ihtiyaç tespiti konusunda okul idaresiyle koordinasyonu sağlayacak.
Okul hemşiresi okula yeni gelen öğrencilerin sağlık ekibi tarafından değerlendirilmesinden, öğrencilerin 6 aylık periyodik sağlık taramalarının (görme, işitme, ağız-diş sağlığı, büyüme ve gelişme, ruh sağlığı vs. taramaları) planlanmasından, öğrenci ve okul çalışanlarının sağlık kayıtlarının tutulmasından sorumlu olacak.
Hastalanan ve acil müdahale gerektiren öğrenci ve personelin doktor istemiyle tedavisi ve bakımıyla ilgilenecek, değerlendirmeleri hemşire gözlem formuna kaydedecek.
Kronik hastalığı ve alerjileri olan öğrenciler için öğrencinin kendisi, aile ve öğretmenine sağlık danışmanlığı yapacak. Bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde öğrenciler, aileleri ve öğretmenleri arasında koordinasyonu sağlayacak ve sağlık danışmanlığını yürütecek.
Okulda çevre sağlığını ilgilendiren durumları kontrol edecek. Cinsel eğitim ve ruh sağlığı hizmeti verilecek.
Okul hemşiresi öğrencilere doğru sağlık bilgilerinin aktarılması ve olumlu sağlık davranışlarının geliştirilmesi için Sağlık Eğitimi (temizliğin önemi, kazalar ve hastalıklardan korunma, ilkyardım, sigara ve alkolün zararları ve cinsel eğitim vs. gibi) faaliyetlerini yürütecek.
Okulda yürütülen ruh sağlığı çalışmalarının (madde bağımlılığı, yeme bozukluğu, dikkat bozukluğu, öğrenme bozukluğu, depresyon, anksiyete, antisosyal davranış ve saldırganlık vs.) sonucunda sorun saptanan öğrencilerin, öğrenci-öğretmen-aile irtibatını sağlamak ve ilgili durumda sağlık danışmanlığını yapmakla görevli olacak.
HEMŞİRELİK YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYINIZ
Eğitim İçeriği
Okul Sağlığı Hizmetlerinin Amacı ve Kapsamı
Okul Sağlığı Ekibi
Geliştirilen Yeni Okul Sağlığı Yaklaşımları
Okul Çocuklarında Büyüme ve Gelişmenin İzlenmesi
Ergenlik ile İlgili Sık Karşılaşılan Sorunlar
Görme Sağlığı
İşitme Sağlığı
Konuşma
Ağız Ve Diş Sağlığı
Taramalar
Sağlıklı Beslenme Önerileri
Fiziksel Etkinlik
Okullarda Sağlık Eğitimi
Hemşirenin Eğitimci Rolü
Sunum Hazırlama ve Sunum Teknikleri
Sigara, Alkol Ve Madde Kullanımı
Şiddetin Önlenmesi
Çocuk İstismarı Ve Yaklaşım
Aşılama Programları
Bulaşıcı Hastalıklarda Taşıyıcıların Araştırılması
Acil Durumlarda Yaklaşım (İlk Yardım Uygulamaları) 4 saat
Çocuklarda Görülen Bazı Yakınmaların İzlenmesi
Çocuklarda Sık Görülen Enfeksiyon Hastalıklarına Yaklaşım 4 saat
Beslenme ile İlişkili Hastalıklar
Çocuklarda Hijyen Uygulamaları
( El Yıkama, Vücut Hijyeni, Bitlenme) 4 saat
Ergenlerde Bedensel Değişimler
Kalp Hastalığı Olan Çocuğun Okulda İzlemi
İnsuline Bağımlı Diabetes Mellitus (Tip 1 Diyabet)
Ayrılık Kaygısı Bozukluğu (Okul Korkusu)
Okul Başarısızlığı Nedenleri Ve Yaklaşım
Dikkat Eksikliği Ve Yıkıcı Davranış Bozuklukları
Dışa Atım Bozuklukları
Tik Bozuklukları
Kekemelik
Yeme Bozuklukları
Uyku Bozuklukları
Somatoform Bozukluklar
Çocuklarda Mahremiyet
Eğitimde Ahlak Ve Etik
Sağlıklı İletişim ve İletişim Teknikleri
Eğitim Ve Öğretim Bilgisi
Eğitim Ve Öğretimin Sağlanması
Öğretime Hazırlık
Eğitim Yönetimi
Eğitimde Teknolojinin Kullanımı
Androgoloji Eğitimi
Eğitimde Ölçme Ve Değerlendirme
İş sağlığı ve güvenliği temel eğitimi (yasa gereği)