SAĞLIK TURİZMİ SORUMLUSU SERTİFİKA PROGRAMI

SAĞLIK TURİZMİ NEDİR?

Kişilerin, sağlık hizmeti (tedavi edici, koruyucu, rehabilite edici, sağlığı geliştirici) almak için farklı ülkelere tedavi amaçla yaptığı seyahatlerine sağlık turizmi denir. Sağlık turizmi, uluslararası alanda hareketlilik potansiyelini arttırarak sağlık kuruluşlarının büyümesine imkân sağlayan bir sektördür.
Sağlık Turizminde Sunulan Hizmetler;

TÜRKİYE'DE SAĞLIK TURİZMİ

Dünyada sağlık turizmi son 10 yılda hızla gelişmiştir. Sadece tıp turizmi için seyahat edenlerin sayısı 10 milyonu aşmış ve yıllık 100 milyar USD’lik bir ciroya ulaşmıştır. Termal turizm, medikal SPA, yaşlı ve engelli turizminde seyahat edenlerin sayısı ve bu alanda dönen ciro tam olarak bilinmemekle birlikte medikal turizmdekinden çok daha üst sıralarda olduğu öngörülmektedir.

Turizm sektörünün çeşitlendirilmesi ve 12 aya yayılması Türkiye gibi turizm ülkelerinde bir zorunluluktur. Turizm sektörü 12 aya yayılma ve istihdam yaratma hususunda çok önemli bir hizmet sektörüdür. Sağlık turizmi ise ticari bir konu olup ülkelerin ekonomisinde çok önemli bir yer almaktadır. Dünyada uluslararası hasta sayısı bakımından sırasıyla ilk 5 ülke; ABD, Almanya, Tayland, Hindistan ve Türkiye’dir..

Ülkemizde 48 adet JCI tarafından akredite edilmiş, uluslararası standartlarda hizmet veren sağlık kuruluşumuz vardır. Türkiye’de özel hastanelerin yanı sıra üniversite ve kamu hastanelerinde de sağlık turizmi altyapısını güçlendirmek için çeşitli çalışmalar başlamıştır. Bu çerçevede Şehir Hastaneleri’nin inşaatı başlamıştır..

T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde, 31 Mart 2010 tarih ve 18529 sayılı Makam oluru ile Sağlık Turizm Birimi kurulmuştur. Birim, 05.05.2011 tarihinde Sağlık Turizmi Koordinatörlüğü adında Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğüne devredilmiştir. 02.11.2011 sayılı Resmi Gazete ile 663 sayılı KHK gereği Bakanlıktaki yeniden yapılandırma kapsamında; Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesine Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı olarak yapılandırılmıştır. 26.12.2013 tarih ve 43148 sayılı Bakanlık Makam Onayı ile Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü'ne aktarılmış olan Daire Başkanlığımız 26.08.2016 tarih ve 3942 sayılı Bakanlık Makam Onayı ile tekrar Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne devredilmiştir..

Türkiye'nin dünyada yükselen pazar konumunda olduğu aşağıdaki alanlarda Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı bünyesinde birimler oluşturulması planlanmaktadır;.

Medikal Turizm,.

Termal Turizm, SPA-Wellness.

İleri Yaş ve Engelli Turizmi.

YÖNETMELİK İÇİN TIKLAYINIZ

• Kavram olarak Sağlık Turizmi
  • Sağlık Turizmi Ve Sağlık Turizmi Tanımları
  • Uluslararası Sağlık Hizmetleri Ve Uluslararası Hasta Kavramı
  • Uluslararası Hastalar Sınıflanması
  • Medikal Turizm Kapsamında Hizmet Alan Hastalar: Medikal Turistler
  • Turistin Sağlığı Kapsamında Hizmet Alan Hastalar
  • Sağlık Turizmi Çeşitleri
  • Medikal Turizm
  • İleri Yaş Ve Engelli Turizmi
  • Termal Turizm Ve Spa –Wellness
  • Hasta Bulmak için Kullanılacak Yöntemler
  • Sağlık turizmi pazarlaması nasıl yapılmalıdır?
  • Sağlık Turizm Acentası Nedir
  • Yetkili Sağlık Tesisleri ve Aracı Kuruluşlar nelerdir
  • Medikal İngilizce
  • Sağlık turizmi (Termal turizm, Medikal turizm, Geriatri ve turizm)
  • Sağlık turizmi pazarlamasında güncel uygulamalar
  • Turist sağlığı ve Seyahat Hastalıkları
  • Hastalar için Seyahat Riskleri
  • Seyahatte Sağlık Sigortası

BU SERTİFİKA PROGRAMI KESİNLİKLE İŞ GARANTİSİ VERMEZ, KİŞİSEL VE MESLEKİ GELİŞİM AMAÇLIDIR , HERHANGİ BİR ÜNVAN VEYA MESLEK STATÜSÜ VERMEZ.

NASIL KATILIRIM ?

SAĞLIK TURİZM SORUMLUSU SERTİFİKA PROGRAMINA KİMLER KATILABİLİR ?

SAĞLIK TURİZMİ SORUMLUSU SERTİFİKA PROGRAMI
25 Eylül 2020