BESLENME PSİKOLOJİSİ SERTİFİKA PROGRAMI

Eğitim Programı Tamamen Uzaktan Eğitim olarak hazırlanmış olup , Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi akademisyenlerince hazırlanmıştır.

Eğitim Programı 30 Ders Saati içeriğinde oluşmaktadır , Program sonunda 20 Soruluk Online Sınava yapılanmaktadır , Programın  Tamamı Uzaktan Eğitimdir.

Beslenme Psikolojisi :

Biyolojik, psikolojik ve sosyal değişkenlerle birlikte insan bedeni, beyni ve ruh sağlığı dikkate alınarak dış dünya ile olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. Psikodiyet uygulamasında hem diyet hem de psikolojik açıdan dikkate alınır.

İnsan biyolojik, psikolojik ve sosyal değişkenleri olan bir varlıktır. İnsan bedeni psikolojik ve fizyolojik açıdan bir bütün olduğunda sağlıklıdır. Kişi bedeninde bir değişim istiyorsa tek başına beslenmesinde bir değişiklikten ziyade düşüncesinde de değişiklik yapması gerekir.

İnsan vücudu tükettiği besinler sayesinde hayatta kalmaya devam etmekte ve enerjisini bu besinlerden kazanmaktadır. Besinlerin enerji kazancını sağlamakla birlikte kişinin zihinsel ve bilişsel fonksiyonların da dahil olduğu bir çok beyin fonksiyonuna etkisi bulunmaktadır. Tüketilen besinlerin hem fiziksel hem de duygusal gelişime yaptığı katkı gün geçtikçe daha fazla kabul görmektedir. Kişinin ruhsal durumu da tüketeceği besinleri seçmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Gün içerisinde halsiz, bitkin ve yorgun olmak kişinin elindeyken mutlu ve enerjik olmakta yine kişinin elinde olan bir durumdur. Tüketilen besin grubu, insan yaşamını olumlu yönde etkileyebilirken olumsuz da etkileyebilmektedir, aynı şekilde bu ruhsal durum tüketilecek besin grubunu da etkilemektedir. Beslenmeyi ve Psikolojiyi birbirinden bağımsız düşünmek hata olacaktır.

Bu bilgiler doğrultusunda tüketilen besinler insan yaşamını olumlu ve olumsuz etkilerken psikolojik olarakta değişikliklere yol açmaktadır. Bu değişiklikler kişinin yaşadığı ve deneyimlediği hissiyatalar sonrasında ortaya çıkmıştır.  Bu hissiyatların en başında hepimizin yakından duymaya başladığı ''Serotonin Hormonu'' örnek verilebilir.  Serotonin, uyku ve iştahı düzenlemeye, ruh hallerine aracılık etmeye ve ağrıyı önlemeye yardımcı olan (genellikle ''mutluluk hormonu'' olarak bilinmektedir.) bir nörotransmitterdir. Serotonin'in büyük çoğunluğu, Gastrointestinal sistemde üretilmekte ve bu sistem sadece sindirim ile ilgili olmamakla birlikte aynı zamanda duygularımızı da yönlendirmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü, sağlığı; insanın hasta veya engelli olmayışı olarak değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olması şeklinde tanımlıyor

Diyetin Psikoloji İle İlişkisi

Diyetin uygulama kısmında psikoloji önemlidir. Kilo verme sürecinde kişi çok farklı dönemlerden geçer ve bu süreçte diyet uygulanacak kişinin psikolojine inilmesi gerekmektedir. Diyet, bir kişiyi ikna etmekle başlar ve diyet öncesinde karşı tarafı anlamak gerekir. Bu nedenle özellikle kilo verme sürecinde psikolojik destek çok önemlidir.

Uygulanması Sürecinde Yer Alan Aşamalar;

1.Değerlendirme

İlk aşamada diyet uygulanacak kişinin kilo probleminin sorununu çözmek gerekir. Sorun kişinin psikolojisi ile mi ilgili yoksa fiziksel bir sorun kaynaklı mı değerlendirmesinin yapılması gerekmektedir.

2.Motivasyon

Kişiye kilo verme süreci için ve onu teşvik adına bir motivasyon kaynağı oluşturulması; diyet uygulanacak kişinin daha kolay kabullenmesini sağlar.

3.Bilişsel Davranışçı Terapi

Kişinin düşünce-davranış-duygu üçlemesinde olan tutarlılığı ve bu aşamalarda aralarındaki ilişkinin ne düzeyde etkili olduğuna bakılarak karar verilir.

4.Planlama

İlk 3 aşama değerlendirilerek kişiye özel diyet ve diyet süreci programlanır.

Programın Amacı:

Beslenme Psikolojisi kişiye yönelik yapılan tetkikler sonucu  girişimlerin sağlık açısından olumsuz bir durum seyretmediği ve diyetin sonuç verme noktasında yetersiz kaldığı anda kişinin fiziksel görüntüsünün kişi üzerinde yarattığı etki üzerinden  psikolojinin desteği ile durumun kaynağına inerek beslenme bozukluğunun kökenini öğrenmek kişiyi ruhsal ve fiziksel yönden diyete hazır hale getirerek hem psikolojik hem de fiziksel açıdan kişiye rehberlik ve danışmanlık olanağı sağlayan yaklaşımdır.

Kimler Katılmalı :

-Beslenme ve Diyetetik Fakültesi mezunları ve öğrencileri

-Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm mezunları ve öğrencileri

-Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm mezunları ve öğrencileri

-Fen-Edebiyat ve benzeri fakültelerine bağlı Psikoloji Bölüm mezunları ve öğrencileri

-Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm mezunları ve öğrencileri

-Tıp Fakültesi'nden mezun olup Ruh Sağlığı ve Hastalıkları-Psikiyatri alanında uzmanlık kazanan kişiler

BESLENME PSİKOLOJİSİ UZAKTAN EĞİTİM SERTİFİKA PROGRAMI
26 Mart 2021